Pension för privatanställda
- Du som är född 1979 eller senare omfattas av ITP 1
- Du som är född 1978 eller tidigare omfattas av ITP 2
På vissa företag omfattas alla anställda av ITP 1, oavsett ålder.
Läs på PTK:s webbplats om förändringar i ITP från 1 januari 2023: Höjd ålder för intjänande av pension i nytt ITP-avtal
Ledarnas pensionspodd
Lyssna på podden som hjälper dig som arbetar inom privat sektor att få ut det mesta av din kollektivavtalade tjänstepension. Vi reder också ut skillnaden mellan ITP 1 och ITP 2. På Avtalat.se, som är knutpunkten för information om ITP-avtalet, kan du få mer information.
Vad ITP 1 innebär
ITP 1 är en premiebestämd pension som du tjänar in från och med att du fyllt 25 år. Att den är premiebestämd betyder att din arbetsgivare betalar in ett belopp till din tjänstepension som motsvarar en viss del av din lön. Beloppet som betalas in motsvarar 4,5 procent på lön upp till och med 47 125 kronor kronor, och 30 procent på den del av lönen som ligger över 47 125 kronor upp till 190 500 kronor per månad. Om du har en lön över inkomsttaket går det att göra en egen överenskommelse med arbetsgivaren om att få pensionsinbetalningar på hela lönen, oavsett storlek.
Storleken på din pension beror på hur kapitalet har hunnit utvecklas när du går i pension.
Du kan själv välja vem som ska förvalta dina pengar, av de försäkringsbolag som valts ut. Minst hälften av kapitalet placeras i en traditionell försäkring. Den andra hälften kan du välja att placera i fonder. Du gör valet via avtalat.se. Om du inte gör ett aktivt val, placeras dina pensionspengar i en traditionell försäkring hos Alecta. På Avtalat kan du läsa mer om ITP-avtalet.
Vad ITP 2 innebär
ITP 2 består både av en premiebestämd och en förmånsbestämd del. Du började tjäna in den när du fyllde 28 år.
Den premiebestämda delen heter ITPK. Din arbetsgivare betalar in ett belopp som motsvarar 2 procent av din lön till din ITPK varje månad. Du kan själv välja vem som ska förvalta dina pengar, av de försäkringsbolag som valts ut, och du bestämmer själv om pengarna ska placeras i en traditionell försäkring eller i fonder. Du gör valet via avtalat.se. Om du inte gör ett aktivt val, placeras dina pensionspengar i en traditionell försäkring hos Alecta.
I den förmånsbestämda delen är du garanterad en viss procentandel av din slutlön när du går i pension. Hur stor andelen är beror på hur mycket du tjänar och hur länge du har omfattats av ITP 2. Från 60 års ålder räknas löneförhöjningar till den lön som ligger till grund för din pension på ett särskilt sätt. Läs mer om det på avtalat.se. Du kan se din pension om du loggar in på Alecta. På Avtalat kan du läsa mer om ITP-avtalet.
Om du blir erbjuden Alternativ ITP (sk 10-taggarlösning)
Du som har ITP 2 och en månadslön som överstiger 63 500 kronor kan bli erbjuden Alternativ ITP, eller så kallad 10-taggarlösning, av din arbetsgivare. Innan du bestämmer dig bör du tänka över ditt beslut noga och se till att du har så mycket information som möjligt om vad det innebär. På PTK:s webbplats finns mer information om 10-taggarlösning. Om du blir föreslagen att placera din pension utanför de upphandlade förvaltningsbolagen inom ITP, kan du enkelt se betydelsen av låga avgifter hos Avtalats rådgivningstjänst.
Du kan även läsa Tiotaggarvalet. En rapport om valet mellan förmånsbestämd och premiebestämd pension som Alecta tog fram år 2020.
Podd om 10-taggarlösning
Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta, och Ledarnas pensions- och försäkringsspecialist Erica Ropero diskuterar fördelar och nackdelar med 10-taggarlösning.
Om du slutar din anställning
Om du slutar din anställning och inte tjänar in mer pengar till din ITP, för att du exempelvis har bytt sektor, finns det pensionskapital som du tjänat in kvar i ett så kallat fribrev tills du går i pension.
Logga in på avtalat.se och även på alecta.se för att se din pension och läsa mer.
Flexpension
I respektive branschavtal inom privat sektor finns en överenskommelse om en extra avsättning till pensionen. Den extra avsättningen, som kallas för Flexpension, är tänkt att öka möjligheten till ett flexiblare pensionsuttag från 62 år. Oavsett om du väljer att jobba heltid fram till ordinarie pensionsålder eller om du varvar ner från 62 år, så får du den kompletterande avsättningen till din tjänstepension. Logga in på Mina sidor och läs mer vad som gäller just för dig under Kollektivavtal.
Avtalats rådgivningstjänst och webbinarier
Om du som privatanställd omfattas av ITP på ditt nuvarande jobb, kan du få personlig professionell rådgivning om dina pensionspengar. Avtalats rådgivningstjänst kostar ingenting.
Ett tips är också att delta i de webbinarier som vi arrangerar tillsammans med Avtalat. Håll utkik bland våra kurser och webbinarier om pension. Du kan också välja att ta del av Avtalats webbinarier. De har kurser som riktar sig till dig som anställd och till arbetsgivare.
Pension för unga chefer
På vår sida Om pension för dig som är ung och chef läser du om den viktigaste frågan att ställa för att få koll på din framtida pension.
Räkna på din pension
På minpension.se kan du få din alldeles egna pensionsprognos, baserad på den allmänna pensionen, tjänstepensionen och ditt privata pensionssparande.
Frågor och svar
Ja, även som pensionär finns det fördelar med att tillhöra Ledarna. Du kan fortsätta att vara medlem precis som tidigare, eller välja att byta till ett passivt medlemskap. Det gäller oavsett vid vilken ålder du går i pension.
Det passiva medlemskapet är begränsat jämfört med det ordinarie, som passiv medlem får du bland annat:
- Möjlighet att behålla de flesta försäkringar du eventuellt har tecknat hos Trygg-Hansa fram tills du fyller 67 år (70 år vid ordinarie medlemskap). Logga in på trygghansa.se/ledarna och läs mer.
- Tidningen Chef.
- Tillgång till de medlemsspecifika delarna på webbplatsen.
Medlemsavgiften för passivt medlemskap är 35 kronor i månaden och faktureras halvårsvis i förskott.
Skriv ut ansökan för passivt medlemskap och skicka in den via kontaktformuläret.
Observera att du inte kan ha kvar ditt förtroendeuppdrag för Ledarna när du övergår till passivt medlemskap.
Så roligt att höra! Tack för din återkoppling.
Tack, vi har tagit emot ditt svar! Det var tråkigt att du inte blev hjälpt.
Tack för att du tog dig tid! Dina synpunkter hjälper oss att bli bättre.