Hållbart samhälle
Ett hållbart samhälle är en förutsättning för en hållbar ekonomi. Tillgång till hälsa, trygghet, inkludering, utbildning, rättvisa och maktutövning, och möjlighet att förbättra sina villkor.
Dessa mänskliga rättigheter är grundläggande och ett flertal av FN:s globala mål visar på vad begreppet social hållbarhet innefattar.
Idag visar forskning att det globala välståndet ökar samtidigt som barnadödlighet och fattigdom minskar.
Men det är inte hela sanningen: Globala orättvisor och ojämlikhet ökar. Vi ser ökad polarisering och motsättningar både på internationell och nationell nivå, många gånger orsakat av eskalerande klimatförändringar och ekonomisk ojämlikhet.
Ett hållbart samhälle är ett jämställt och jämlikt samhälle där människor lever ett gott liv med god hälsa, utan orättfärdiga skillnader. Ett samhälle med hög tolerans där människors lika värde står i centrum. Det kräver att människor känner tillit och förtroende till varandra och är delaktiga i samhällsutvecklingen. Därför behöver de sociala aspekterna av hållbarhetsarbetet alltid prioriteras både på individ- och samhällsnivå.
Viktiga områden för att säkerställa ett hållbart samhälle
Arbetsvillkor och mänskliga rättigheter
Hållbart samhälle grundar sig i de grundläggande mänskliga rättigheterna. Vi behöver sträva efter att respektera dem, inte bara på vår egen arbetsplats utan också hos våra leverantörer. Det handlar till exempel om rätten att organisera sig, lika lön för lika arbete, minimiålder för arbete och att inte behöva bli diskriminerad eller tvingad att arbeta. För dig som chef handlar det om att ställa krav på villkoren i leverantörskedjan och tillgodose efterlevnaden av riktlinjer och policys som säkrar mänskliga rättigheter och rättvisa levnadsvillkor.
Mångfald, jämställdhet och inkludering
Som ledare handlar ditt ansvar om medarbetarnas hälsa och att de känner sig inkluderade i verksamheten. Att ta tillvara på människors olikheter, att jobba för lika rättigheter och möjligheter och att skapa en inkluderande arbetskultur, är en hållbarhetsfråga som berör alla typer av verksamheter. Det handlar om att ta vara på fördelarna med mångfald på arbetsplatsen och att följa diskrimineringslagen. Men känslan av inkludering hänger också ihop med nivån av välmående bland medarbetarna. Att arbeta med mångfald, jämställdhet och inkludering gynnar inte bara din verksamhet utan också samhället på lång sikt. Läs mer på våra sidor om Mångfald, jämställdhet och inkludering.
Arbetsmiljö
Arbetsmiljön är både fysisk och psykosocial. I rapporten Så mår anställda i Sverige idag har Sifo på uppdrag av Essity frågat närmare 1 100 svenskar i sysselsättning om deras arbetsmiljö.
- 76 procent anger att arbetsplatsen har stor/ganska stor betydelse för det fysiska måendet.
- 86 procent anger att arbetsplatsen har stor/ganska stor betydelse för det mentala måendet.
Enligt Arbetsmiljöverkets undersökning upplever en av fyra sysselsatta hälsoproblem kopplade till sitt arbete. Som chef har du en central roll för att arbetsmiljön ska vara hållbar.
Hållbarhet som chef
En hållbar arbetsmiljö innebär att den är hållbar för både medarbetare och dig som chef.
I vår undersökning I förändringens riktning har 5 000 chefer svarat på frågor om tillståndet på den svenska arbetsmarknaden. En oroande trend i rapporten är att chefernas framtida arbetsbörda kommer att öka både administrativt, strategiskt och inom coachning. Det blir i längden inte ett hållbart ledarskap. Vi vet att ohälsan bland chefer stiger och den trenden måste vändas. Det stärker bilden av att chefer behöver tydligt mandat och tillräckliga resurser för att faktiskt kunna vara chefer och leda den nödvändiga förändringen. En klok och framåtriktad arbetsgivare ger sina chefer dessa förutsättningar.
Läs mer om Hållbara chefer.
Leda i förändring
Idag lever vi i en raplex värld – från engelskans rapid och complex – som kräver mer av ledarskapet. En kontext där förändringar och osäkerhet är konstanta och där företag måste vara flexibla och anpassningsbara för att överleva och trivas i denna miljö. Detta beskrivs som att vi lever i en VUCA-värld. För företag och dig som chef innebär det utmaningar som kännetecknas av:
- Volatilitet (Volatility)
- Osäkerhet (Uncertainty)
- Komplexitet (Complexity)
- Tvetydighet (Ambiguity)
För dig som chef innebär det att leda när förändringar sker snabbt, förutsägbarheten är låg och situationer kan vara komplicerade att förstå och hantera. Att leda i en VUCA-värld innebär att du behöver vara ännu mer flexibel, kommunikativ och skicklig på att hantera förändringar och osäkerhet.
Verktyg för att leda i förändring
- Sätt en tydlig vision och riktning. En klar vision och riktning hjälper verksamheten att fokusera. Kommunicera visionen regelbundet och se till att den är anpassningsbar nog att hantera förändringar och utmaningar som uppstår.
- Främja en kultur av anpassning och lärande. Innovation och kreativitet hjälper till att hitta nya lösningar och möjligheter på problem. Du bör skapa en kultur där anpassning och lärande uppmuntras och belönas. Det kan innebära att vara öppen för nya idéer och experiment och att lära av både framgångar och misslyckanden.
- Bygg starka team och relationer. I en raplex värld är starka team och relationer avgörande. Du bör investera tid och resurser i att bygga relationer inom verksamheten och skapa en kultur av samarbete och ömsesidigt förtroende.
- Kommunicera tydligt. I en osäker och tvetydig miljö är kommunikation och tydlighet avgörande. Du måste kunna kommunicera klart och tydligt med ditt team, både för att förmedla riktning och förväntningar och för att skapa en känsla av stabilitet och tillit. Även vara öppen för feedback och dialog. Tydlig kommunikation är viktig i alla led, inte minst med din egen chef.
- Hantera risker och fatta beslut med begränsad information. Du måste vara skicklig på att hantera risker och fatta beslut i en miljö där förändringar och osäkerhet är normen och ha förmåga att fatta snabba beslut även när du har begränsad information. Det kan innebära att du använder dig av olika beslutsfattande modeller och involverar relevanta intressenter för att få ett brett perspektiv.
- Stödja medarbetarnas välbefinnande och utveckling. I en värld med mycket förändring kan stress och osäkerhet vara hög. Du behöver vara mer medveten om medarbetarnas välbefinnande. Det kan vara att skapa en kultur av lärande och utveckling, att ge feedback och att stödja medarbetare i att utveckla de färdigheter och kompetenser som behövs för att lyckas i en föränderlig miljö.
- Flexibilitet och anpassningsförmåga. Du måste vara flexibel och kunna anpassa dig till förändrade omständigheter och krav. Det kan innebära att ändra strategi, prioritera om resurser och vara öppen för nya idéer och perspektiv. Med ett adaptivt ledarskap kan du snabbare anpassa dig.